Rusya ile Ukrayna arasındaki savaş özellikle tarımsal ürünlerin üretim ve tedariki hususunda bazı sorunlara kapı aralayacak. Türkiye’nin de bu süreçten etkilenmemesi için devlet bazında tedarik sorununun yaşanmaması adına adımlar atılmaya devam ediyor. Tarım ürünlerinde yaşanan fiyat artışları elbette sadece Türkiye’yi değil tüm dünya ülkelerini derinden etkiliyor. Son olarak Rusya Başbakan Yardımcısı Viktoriya Abramçenko, yaptığı yazılı açıklamada, Rusya Sanayi ve Ticaret Bakanlığının çeşitli ürünlerin ihracatının kısıtlanmasına yönelik teklifini onayladığını bildirmişti.
İhracat durdurulacak mı?
Beyaz ve ham şeker ihracatının 31 Ağustos’a kadar “geçici” olarak durdurulacağını aktaran Abramçenko, “Buğday, çavdar, arpa ve mısır ihracatı ise 30 Haziran’a kadar ‘geçici’ olarak yasaklanacak. Belirli lisanslar altında, kotalar dahilinde tahıl ürünleri ihracatı devam edecek.” yorumunu yapmıştı.
Gıda pazarlarına tesir edecek
Dünya Bankası dae küresel buğday pazarında bozulma riskinin yüksek olduğunu, Ukrayna’dan buğday ithalatına en çok bağımlı ülkelerin hızlı bir şekilde alternatif kaynaklara geçmekte güçlük çekerek kısa vadede arz sıkıntısı yaşayabileceğini duyurdu.Raporda, Rusya ile Ukrayna’nın dünya buğdayının dörtte birini ürettiği ve iki ülke arasındaki savaşın küresel gıda pazarlarında büyük bozulmalara neden olabileceği belirtildi.
Raporda, “Küresel buğday pazarında bozulma riskleri özellikle yüksek.”yorumu yer aldı.
Kısa vadede arz sıkıntısı yaşanır
Ukrayna’dan buğday ithalatına en çok bağımlı ülkelerin savaşın ticari sonuçlarıyla karşı karşıya kalacağı belirtilen raporda, Gambiya, Lübnan, Moldova, Cibuti, Libya ve Tunus için toplam buğday ithalatında Ukrayna’nın payının yüzde 40’ının üzerinde olduğu, bu ülkelerin hızlı bir şekilde alternatif kaynaklara geçmekte güçlük çekeceği ve muhtemelen kısa vadede arz sıkıntısı yaşayacağı aktarıldı.