Finansman sağlarken ve fon toplarken paylaşıma dayalı bir yaklaşımı benimseyen katılım bankaları, faiz hassasiyeti ile bankacılık sistemi dışında kalan kaynakların ekonomiye kazandırılması anlamında büyük öneme sahip. Bunun yanı sıra kriz dönemlerinde katılım bankacılığı çok daha güçlü bir duruş sergiliyor. Katılım bankaları yaşanması muhtemel risklere karşı varlığa dayalı yapısıyla hem sistematik riskleri azaltabilmekte hem de finans sektörü ile reel ekonomi arasında güçlü bir köprü kurabilmektedir.
Dijitalleşme adımları
Katılım bankaları ile ilgili güncel konulardan biri de dijitalleşme. Katılım bankacılığı ekosistemine dijital kanalların da katılımı ile 2023’te katılım bankacılığının pazar payının önemli bir ivme yakalayacağı tahmin ediliyor. Türkiye’de ilk kez 1985’te özel finans kurumları ismi ile faaliyete geçen katılım bankaları 2023 yılına geldiğimizde sektörden önemli bir pay almış durumda. Finansal sistemde etkin hizmette bulunan katılım bankalarına ilgi de artışta.
Faizsiz sistemin temeli
Katılım bankaları, mali sektörde bir yenilik olarak, faiz hassasiyeti nedeniyle klasik bankalara gitmeyen fonları ekonomiye kazandırmak ve tasarruf sahiplerinin fonlarını güvenle saklamalarına ve değerlendirmelerine yardımcı olmak, alternatif yatırım alanları sayesinde körfez fonlarını çekmek amacıyla kuruldular. Kuruluş aşamasında ve dünyadaki uygulamalardan örnek alınarak katılım
bankalarının topladığı fonları değerlendirmek için çeşitli yöntemler geliştirilmiştir. Bu yöntemlerle elde edilen kazancın ticari kazanç niteliğinde olduğu ve faizden esaslı olarak farklılık gösterdiği hususunda görüş birliği oluşmuştur.
Kar oranı önceden açıklanabilir mi?
Dağıtılacak kârları önceden açıklamak hiçbir şekilde mümkün değildir. Kâr tutar ya da oranı, vadeden bir gün önce dahi bilinememektedir. Çünkü elde edilen kârlar günlük bazda katılma hesaplarına dağıtılmakta ve vade sonunda biriken toplam
kâr anaparaya eklenmektedir. Gazetelerde ilan edilen kâr payları ileriye yönelik dağıtılacak kârları gösteren bir tablo değil, açıklanan rakamlar verilen tarih itibarıyla gerçekleşmiş ve vade gruplarına göre dağıtılmış kâr paylarını göstermektedir. Netice itibarıyla, bu oranlar müşterilere geçmişte dağıtılan kâr payları hakkında fikir vermek ve geleceğe yönelik karar vermelerine yardımcı olmak amacıyla ilan edilmektedir.