Ülke olarak enerjide dışa bağımlılığın azaltılması adına son yıllarda petrol ve doğal gaz arama ve üretim alanlarında önemli hizmetlere imza atılıyor.Türkiye’nin ilk petrol kuyusu olarak kayıtlara geçen Raman-8, ülkenin petrol serüveninin simgesi haline gelirken bu yıl itibarıyla Türkiye enerji alanında projelerle ilerleyen hamlelerini sürdürüyor.
Hem karada hem denizde arama seferberliği
Hem deniz hem karada petrol ve doğal gaz keşiflerine yönelik sismik arama ve sondaj çalışmaları özellikle 2015’ten sonra hız kazandı. İlk derin deniz sondaj gemisi Fatih’in 2017’de satın alınmasını takip eden yıllarda TPAO filosuna katılan Yavuz, Kanuni ve Abdülhamid Han sondaj gemileri ile yerli ve milli imkanlarla üretilen Koca Yusuf Sondaj Kulesi Türkiye’nin enerjide izlediği yeni yol haritasında ilk adımları teşkil etti.
Gabar’da üretim hedefi
Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO), Gabar’da günlük petrol üretiminin 25 bin varile ulaştığını duyurdu. Üretimle birlikte
Ülke ekonomisi için önemli bir girdi sağlanmış olacak.Yıl sonuna kadar hedef günlük üretimi sadece Gabar projesinden 35 bin varile çıkarmak. 2024 yılı sonu için hedef ise sadece Gabar projesinde günlük 100 bin varil üretim.
Erdoğan keşfi açıklamıştı
Petrol üretim faaliyetlerini 2023’te yüzyılın en üst noktasına çıkaran Türkiye, yürütülen çalışmalar neticesinde enerjide tam bağımsız bir ülke olma hedefine daha da yaklaştı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, geçen yıl aralıkta Gabar Dağı’nda 150 milyon varillik net petrol rezervine sahip saha keşfedildiğini açıkladı. Günlük yaklaşık 1 milyon varil tüketimi bulunan ülkenin üretilebilir petrol rezerv miktarı da söz konusu keşifle 450 milyon varilden 600 milyon varile çıktı.
Üretimde hedef yüksek
Halihazırda ham petrol üretimi günlük ortalama 80 bin varile ulaşan Türkiye, yeni sahalardaki üretimlerle bunu gelecek yıl sonuna kadar 200 bin varil seviyesine çıkarmayı hedefliyor. Doğalgaz alanında Cezayir’in milli petrol ve gaz şirketi Sonatrach ile Türkiye BOTAŞ, sıvılaştırılmış doğal gaz alım-satım sözleşmeleri ve ortaklığı genişletme yolları çerçevesinde uzun vadeli ticari ilişkileri görüştü. Rusya ile doğalgaz boru hatlarının inşa ve sevkiyatında da stratejik bir politika izleniyor.