Goldman Sachs, müşterilerine gönderdiği “Türkiye (Türk lirası) oyuna geri döndü” başlıklı gelişen piyasalar raporunda, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası’nın (TCMB) para politikasına ilişkin değerlendirmelerde bulundu.Dengesizliklerin arttığı ve yatırımcı ilgisinin azaldığı Heterodoks politikalarla geçen uzun bir dönemin ardından Türkiye’nin faizde normalleşmeye doğru hızlanan patikasının, politika faizini yüzde 30’a çıkaran bir diğer büyük artışla devam ettiği kaydedilen raporda, “Merkez Bankası’nın sözlü yönlendirmesinde, parasal sıkılaştırmanın daha da güçlendirileceği belirtilirken, yerli piyasa katılımcılarının kur korumalı mevduatlardan TL mevduatlara geçişinin teşvik edileceğine odaklanıldı.” denildi.
Hızlı normalleşme süreci
Raporda, Türkiye’nin politika faizindeki hızlı normalleşmenin TL’de kazancın geri döndüğüne işaret ettiği belirtildi.
Öngörülerin de yer aldığı raporda, şunlar kaydedildi:”Ekonomistlerimizin 12 ay sonrası enflasyon tahminlerine göre, yıl sonunda yüzde 40 ve üzeri politika faizi Türkiye’nin reel faizlerini pozitif bölgeye getirebilir. Önden yüklemeli ve kuvvetli faiz ayarlamalarıyla döviz kurunda kısa vadeli baskılar hafifledi ve bu durum, TL’nin yüksek getirisini sürdürmesini sağlayabilir.Politika faizindeki son artış, mevduat faizlerinin daha fazla artacağına işaret ediyor. Önceki yılların tersine riskler devam etse de son adımlar pozitif reel faiz stratejisini destekliyor. Bu durum, vadeli piyasa fiyatlamalarında (forward) TL getirisinin dövizi yenmesinin mümkün olduğuna işaret ediyor.”
Finansal istikrarı sağlama çabası
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde düzenlenen Ekonomi Koordinasyon Kurulu (EKK) toplantısı sonrası yapılan açıklamada, çalışmalarla, Türkiye Yüzyılı’nda fiyat istikrarını esas alan sürdürülebilir ve kapsayıcı ekonomik büyümenin sağlanması, stratejik yatırımların desteklenmesi, küresel ekonomide ortaya çıkabilecek risklere karşı finansal istikrarın güçlendirilmesi, yurt içi tasarrufların artırılması, kaynak dağılımında etkinliğin sağlanması ve finansmana erişimin artırılmasının hedeflendiği ifade edildi.
Daha cazip hale getirilecek
Finansal piyasalarda Türk lirası cinsinden enstrümanların çeşitlendirilmesi ve yatırımcılar için daha cazip hale getirilmesi kapsamında yürütülen çalışmalar değerlendirildi. Yastık altındaki altınların ekonomiye kazandırılmasına yönelik mevcut sistemlerin geliştirilmesi amacıyla önümüzdeki dönemde atılması planlanan adımlar görüşüldü. Açıklamada, katılım finans ekosisteminin geliştirilmesine yönelik çalışmalar ve sektörü destekleyici mekanizmaların görüşülüp, Katılım Finans Çerçeve Kanunu hazırlıklarının değerlendirildiği vurgulanarak, Aile ve Gençlik Bankası’na ilişkin çalışmalar ile önümüzdeki günlerde TBMM’ye sunulması planlanan Kanun Teklifi’nin, kurul üyeleri ve ilgili taraflarla istişare edildiği dile getirildi.