Terazi Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ertan Akgün EKONOMİK BAKIŞ’a yaptığı değerlendirmede 2021 faaliyetlerini yorumlarken sektörel çalışmalar hakkında bilgi verdi…
Kendinizi ve iş alanınızı nasıl tanımlarsınız?
Firmamız inşaat sektöründe faaliyet göstermek amacıyla ltd.şti. olarak 2007’de istanbul’da kuruldu. 2015’te yeni bir yapılandırmaya giderek “Terazi Yapı Yatırım İnş.San.ve Tic.AŞ ” kimliğine sahip olduk. kurulduğu günden bugüne kadar çok sayıda projeyi başarıyla bitirmiş ve alanında söz sahibi bir firma olmuştur.
Faaliyet gösterdiğimiz alanların başında sanayi sektörlerinin değişik iş kolları olmakla birlikte aynı zamanda konut, lojistik depo – antrepo, eğitim ve kültür binaları, hastane ve otel yatırımları, iş ve ticaret merkezleri inşaatları ile fabrika inşaatlarının yanı sıra mimarlık – mühendislik – müşavirlik ve danışmanlık hizmetleri gelmektedir.
2021 yılını faaliyet, kârlılık ve yatırım bağlamında nasıl değerlendirirsiniz?
Dünya ve ülkemiz son iki yıldır koronavirüs sürecinin etkilerinden tam kurtulamazken bu süreç taşımacılık sorunlarını da getirdi. Üretim ve ulaştırmadaki sıkıntılar bir çok hammadde ve girdi maliyetlerini olumsuz etkileyerek pahalanmasına sebebiyet verdi. Bu da inşaat sektöründeki kârlılık oranlarını düşürmüş, kalifiye eleman sıkıntıları da buna tuz biber ekmiştir.2021 son çeyreğindeki ekonomik sıkıntılarla döviz kurlarındaki fahiş artışların sebep olduğu olumsuz piyasa koşullarıyla uğraşmak zorunda kalmıştır. Bu sıkıntılı süreç inşaat sektörünü de olumsuz oranda etkilemiş, durağan sürece girmiştir. Böyle bir piyasada kârlılığı düşünmeyi bir tarafa bırakarak bu olumsuz koşullara karşı ayakta durmaya çalışıyoruz.
İnşaat sektöründe en önemli sorun nedir, sektörle ilgili önerileriniz var mı?
İnşaat sektörü kalkınmamızın omurgasını oluşturuyor. Vergi ve SGK primlerindeki katkılarımız ve beslediğimiz alt sektörlere de baktığımız zaman, inşaat sektörünün “kara gün dostu” olduğu malum. Sektörümüzün en önemli yapı taşlarını çimento ve demir üreticileri ile nakliyelerdeki maliyet girdileri oluşturmakta. Kalifiye elemanı sıkıntıları ile yurt dışına gönderdiğimiz personellerden dolayı sektördeki eleman yetersizliği sorunlara ekstra sorun eklemektedir. KDV oranlarının yüksek olması, sanayi sektöründeki prim ve vergi muafiyetlerinin ya yetersiz olması ya da ihtiyaçlara cevap vermemesi de bizleri derinden düşündürmektedir.
Sektörel fiyat artışları nasıl etkiliyor ve yatırımcılara bu bağlamda neler söyleyebilirsiniz?
Sanayiciler olmak üzere sektörümüzü de etkileyen en kötü piyasa koşulu adı konmamış belirsizliklerdir.
Son 5–6 aydır döviz kurlarındaki zaptedilemez artışlar, asgari ücrete verilen yüzde 50’lik zam, petrol girdi maliyetleri ile yedek parçaların az üretilmesi, zamlanmasından dolayı sürekli değişen nakliye fiyatları ile kalifiye eleman yetersizliği gibi sorunlarla yüzleşmek zorunda kaldık.Bunu bir geçiş süreci olarak değerlendiriyor ve geçeceğine olan ümidimizi korumaya çalışıyoruz. Birçok sektör gibi inşaat sektörümüzün oyun kurucuları da biraz daha hassasiyet göstermeli, gerekiyorsa “üç kazanıyorsak bir kazanalım” sloganını gerçeğe dönüştürmeli.
2022 yılına yönelik hedefleriniz, yeni proje ve yatırımlarınız var mı?
2022’de Kadıköy–Avcılar–Arnavutköy ve Maltepe’de kat karşılığı konut ve villa projelerimizin bir kısmına başladık. Taahhüdümüz altındaki fabrika ve iş merkezi projelerimize baktığımız zaman da Arnavutköy/Hadımköy’de 4 projemiz, Esenyurt’ta 2 projemiz, Bağcılar’da bir iş merkezi inşaatımız, Üsküdar’da bir okul inşaatımız olmak üzere neredeyse 2023 sonuna kadar proje yoğunluğumuz var. Yaptığımız ve yapacağımız yatırım ve projelerimizle birlikte “durmak yok, yola devam” inancıyla var gücümüzle istihdama katkıda bulunmaya devam ediyoruz.