Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş gerilimi sadece iki ülkeyi değil tüm dünyayı da finansal yönden etkiledi. Rus para birimi rublede ve borsalarda değer kaybı görüldü. Ukrayna ekonomisinin işgal söylentileriyle aylık yaklaşık 3 milyar dolar zarara uğradığı dile getirildi. Moskova borsasında yüzde 10’lara yakın değer kaybı dikkati çekti.
gerilim uluslararası konjonktürde petrol fiyatını yüzde 5, Avrupa doğalgaz fiyatın ise yüzde 13 artırdı.
Doğalgaz fiyatlarını da tetikledi
Rus lider Putin’in Ukrayna’nın iki bölgesi Donetsk ve Lugansk’ın bağımsızlığını onaylayıp imzalamasının ardından artan gerilim enerji fiyatlarını da baskıladı. Artan gerilim Avrupa’da mart vadeli kontratlarda doğal gaz fiyatları güne yüzde 20 artışlara neden oldu. AB ülkeleri,doğal gaz ihtiyacının yüzde 90’ını ithal ediyor. Rusya, Avrupa’ya en fazla doğal gaz tedarik eden ülke konumunda.
Döviz altın ve petrol yükseldi
Dolar, altın ve petrol gerilim nedeniyle artış kaydederken borsalarda gerileme yaşandı.
Ons altın son bir yılın zirvesini gördü. Petrol 100 dolara yaklaştı. Borsalarda yüzde 2 kayıp görülürken dolar yurt içi piyasalarda 13.80’leri zorladı.Türkiye gerek Rusya gerekse Ukrayna ile ekonomik ilişkileri sıkı bir ülke olarak bu süreçten etkilendi.Türkiye’ye en çok gelen turist Ruskal ve ikinci sırada Ukraynalı turistler bulunuyor. Rusya’dan yüzde 65 oranında ayçiçek yağı ithalatımız mevcut.Doğalgazda yüzde 40, petrolde ise yüzde 25 oranında Rusya’ya bağımlıyız.
Buğday fiyatlarını tetikler
Ukrayna, yakındaki komşularına kara yoluyla az miktarda buğday ihraç ediyor. Ülkenin ihraç ettiği buğdayın neredeyse tamamı Karadeniz’deki limanlardan sevk ediliyor. ABD Tarım Bakanlığı verilerine göre, Ukrayna’nın buğday ihracatının yüzde 95’i Karadeniz üzerinden gerçekleştiriliyor. Analistler, Rusya ile Ukrayna arasındaki olası bir çatışmanın Karadeniz’e sıçraması ve bölgedeki buğday ticaretinde yaşanabilecek ufak aksaklıkların dahi küresel buğday fiyatlarında yüzde 10 ila 20 civarında artışa neden olabileceği konusunda uyarılarda bulunuyor.
Rus ve Ukraynalı Turist “Türkiye” diyor
Türkiye-Ukrayna arasındaki ticaret hacmi yaklaşık 6 milyar dolar. Ukrayna ve Türkiye, bu rakamı en az ikiye katlama konusunda son dönemde ikili diyalog geliştirmişti. Ukrayna’da 700 civarı Türk firması bulunurken 4,1 milyar dolarlık bir yatırım mevcut. 2021’de Türkiye’ye en çok ziyaretçi gönderen ülke 4 milyon 694 bin 422 ziyaretçi ile Rusya. Ukrayna ise 2 milyon 60 bin 8 ziyaretçiyle üçüncü sırada.
Türkiye-Rusya ticaret hacmi
Türkiye ile Rusya arasındaki ticaret hacmi 2021 yılı itibarıyla 9.1 milyar dolar. Rusya’nın dış ticaretten aldığı pay yüzde 4.2. Rusya’nın Türkiye ihracatı 7.2 milyar dolar iken Türkiye’den ithalatı ise 1.9 milyar dolar civarında. 2020 verilerine göre Rusya’nın Türkiye’ye ihracatında başı mineral yakıt ve mineral yağ ürünleri 7 milyar dolarla başı çekerken demir ihracatı 2.3 milyar dolar. Hububat ihracatı 2 milyar dolar ve hayvansal ürün ihracatı 500 milyon dolar. Türkiye ise 1 milyar dolardan fazla meyve ihracatı yapıyor.