Bakan Kirişci, Kahramanmaraş’ın Dulkadiroğlu ilçesi Karacasu Ferhuş Mahallesi’nde TOKİ’nin yapımı devam eden deprem konutlarındaki örnek dairesini gezdi.Burada konuşan Kirişçi, depremlerin ardından 111 gün geçtiğini ve deprem konutlarının hızla yapımının sürdüğünü söyledi.Kirişci,”Kısa sürede geri kalanlarının da bu şekilde tamamlanacağını biliyoruz. İnşaatın yapım süresi 300 gün olarak belirlenmiş durumda. Allah’ın izniyle 2023 bitmeden vatandaşlarımızın bu konutlara yerleştirilmesi anlamına geliyor. İnşaat sektöründe geldiğimiz noktayı gösteriyor. Türkiye’nin iş yapma kabiliyetini, organizasyon kabiliyetini bu süreçlerin ne kadar hızlandırabileceğini açık seçik ortaya koyuyor.” dedi
Kalıcı konutların teslimi
Kirişci,” Kalıcı konutlarla ilgili de hepimizin bildiği gibi Türkiye genelinde 456 bin 770 konut şimdilik planlandı. 143 bin 270 de köy evinin yapımı plan çerçevesinde inşa edilecek. Kahramanmaraş’ımıza baktığımızda da 456 bin 770 konutun 72 bin 257’si memleketimizde yapılıyor olacak. 143 bin 270 köy konutundan da 30 bin 310’u memleketimiz de inşa edilecek. Gerek konutlar gerekse köy evlerinin 1 yıllık süre zarfında vatandaşlarımıza teslimi gerçekleştirilmiş olacak.” dedi.
TARSİM bölge için devrede
Kahramanmaraş’ta konuşan Bakan Kirişci, TARSİM sigortası yaptıran çiftçilerin hayvancılık alanını kapsayan hasar tazminatlarını ödemeye başladıklarını anlattı Kirişci, şunları söyledi:”Afette zarar gören ev ve ahırları TOKİ tarafından birlikte planlayarak yapıyoruz. Adana ve Hatay’a kayıtlı denizde faaliyet gösteren balıkçı gemilerinin tamamına gemi başına 5 bin lirayla 60 bin lira arası tutarlarda bir defaya mahsus olmak üzere destek verileceğini belirtmek istiyorum. Adana, Adıyaman, Elazığ, Kahramanmaraş, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa’ya kayıtlı balıkçı gemileri için de 3 bin 500 lirayla 6 bin lira arasında bir defaya mahsus destek ödemesi yapacağımızı belirtmekte yarar var.”
21 milyon ton rekolte tahmini
Buğday için yüzde 5’lik artışla yaklaşık 21 milyon ton rekolte beklendiğine dikkati çeken Kirişci, şöyle konuştu:
“Bu 21 milyon tonluk buğday, Türkiye’nin ihtiyacının karşılanması noktasında gerçekten yeterli durumda. Bu manada bir eksiğimiz noksanımız olmayacak. Biz rekoltesi ve kalitesi yüksek 21 milyon ton buğdayı konuşurken hükümet olarak da Toprak Mahsulleri Ofisi olarak gerekli tedbirleri almıştık. Hatırlanacağı üzere 23 Nisanda yüzde 0 olan gümrük vergisini buğdayda Cumhurbaşkanlığı kararıyla yüzde 130’a çıkardık.”