Ülkemizde resmi olarak 1 Aralık tarihinde başlayan ve 1 Nisan itibarıyla biten kış lastiği uygulaması dönem sonundayız.Peki kış çıktıktan sonra aracınız havaların ısınması ile birlikte yazın hararetli günlerine hazır mı.
Otomotiv sektör temsilcileri bu konuda sürücülere yasal açıdan yapılması gerekenleri hatırlatırken sürüş uzmanları da değişik önerilerde bulunmaya devam ediyorlar.
Yaz ve bakım süreci
Otomobilinizi kışa hazırladığınız gibi yaza da hazırlamanız gerekiyor. Her iki mevsimde de yapacağınız bu bakımlar sayesinde hem aracınızı güvenli ve ekonomik şekilde kullanmaya devam edecek, hem de arabanızı satmak istediğiniz zaman bakımlı ve bu yüzden de daha değerli bir şekilde satıyor olabiliceksiniz. Lastikler otomobillerde özellikle güvenli sürüş için şüphesiz en önemli parçalardan.Hava ısısının 7 derecenin üstüne çıktığı zamanlarda da tekrar yaz lastiklerine geçmek de o derece gerekli bir husus. Yazın kış lastiği kullanırsanız hem lastiklerin ömrü kısalır hem de fren mesafesinin uzamasına sebep olur.
Motor yağı ve filtre değişimi
Motor yağı, otomobilinizin damarlarında akan kan gibi. Parçaların temiz, yumuşak ve sorunsuz çalışmasını sağlar. Otomobil üreticileri ortalama 10 bin km aralıkla motor yağını değiştirmeyi öneriyor. Yazın yüksek sıcaklıklarda fazla kilometre yapıldığında motor daha fazla yorulur ve yağın kullanım ömrü kısalır. Bu sebepten yaz gelmeden ve uzun yolculuklar yapmadan önce motor yağını kontrol etmekte fayda var.
Soğutma ve klima kullanımı
Otomobillerde ortalama motor çalışma sıcaklığı 93 derecedir ve bunun üstüne çıkmaması gerekir. Bunun için hava filtresi, radyatör hortumu, V kayışı gibi parçaları uzman bir serviste kontrol ettirebilirsiniz. Böylece hem motorunuzun ömrünü uzatır, hem de yakıt tasarrufu sağlarsınız. Ayrıca sıcak yaz günlerinde ihtiyacınız olan bir diğer konu da elbette klima. Sorunsuz çalışan bir klima, araç içi sıcaklığını araç dışı sıcaklığının minimum 10 derece altına düşürmelidir.
Akü ve fren bakımı ihmal edilmemeli
Sıcak havalardan olumsuz etkilenebilecek akü ve frenleri de unutmamak gerekiyor. Akülerin oksitlenme yapmasını ve ömrünün kısalmasını sağlayan en önemli etken sıcak havadır. Bu oksitlenme arızasını aracınız size göstermez, eğer kontrol etmezseniz farkedemezsiniz ve aracınız sizi yolda bırakabilir.
Kış boyunca yoğun trafikte dur-kalk yaparak ilerliyor olmak frenlerinizin ömrünü hızlı şekilde tüketmesine neden olur. Eğer frenlerinizden ses gelmeye başladıysa ya da durma mesafesinin uzamaya başladığını hissediyorsanız, uzun yaz tatili yolculuğu yapmadan önce güvenliğiniz için frenlerinizi mutlaka kontrol ettirmelisiniz.