Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremlerden etkilenen çiftçilere bugüne kadar yaklaşık 5 milyar liralık destek sağladıklarını belirterek, “Çiftçilerimizin faaliyetlerini sürdürebilmeleri için her türlü desteği vermeye devam edeceğiz.” dedi.Tarımsal üretimin kalesi olan kırsalın bu süreçte hızla ayağa kalkmasının büyük önem taşıdığını vurgulayan Kirişci, bu kapsamda bölgedeki yaraların sarılabilmesi için Bakanlık olarak imkanları seferber ettiklerini bildirdi.
Takip edip tedbirler alıyoruz
Kirişci, bölgedeki tarımsal faaliyetleri dikkatle takip ettiklerini ve gerekli tedbirleri aldıklarını, köy köy hasar tespit çalışması yaptıklarını ifade etti.Geçen yıldan itibaren ayni olarak ödenmesi kararlaştırılan mazot ve gübre desteklerinin depremden etkilenen illerde nakit verildiğini hatırlatan Kirişci, “Geçen ay Türkiye genelinde 15 milyar 274 milyon liralık tarımsal desteği üreticilerimize aktardık. Bu desteklerin yaklaşık 3,4 milyar lirası depremden etkilenen 11 ilimizdeki üreticilere dağıtıldı. Ayrıca deprem bölgesindeki üreticilerimize 1,4 milyar lira civarında da yem desteği sağladık.” dedi.
Şapta kaygılanmaya gerek yok
Kilis’te konuşan Kirişci, şap hastalığına ilişkin kaygılanacak herhangi bir durumun söz konusu olmadığını belirterek, “SAT-2 serotipinin gereği aşılar üretildi, büyükbaş hayvanlarımızda kullanılacak. Böylelikle hastalık tamamıyla eradike edilmiş olacak.” dedi.Yeterli aşının üretimine başlandığını yineleyen Kirişci, “Büyükbaş hayvanlarımızın tamamı bu aşıyla aşılanmak durumdadır. Aşılama çalışmalarının kendi hızına da bağlı. Gerek Bakanlığımız gerek özel veterinerlik hizmetleri veren arkadaşlarımızın çabalarıyla aşılama işlemleri en kısa sürede tamamlanacak.” dedi.
Destek ödemeleri öne çekildi
Destek ödemelerinin öne çekilmesini sağladıklarına dikkati çeken Kirişci, “11 ilimize 3,4 milyar, toplamda da 13,8 milyar olmak üzere, destekleme ödemelerimizi 24 Şubat’ta çiftçilerimizin hesaplarına yatırdık. Bu çerçevede 1,5 milyar liralık yem desteğini de geçtiğimiz cuma günü üreticilerimizin hesabına geçirmiş olduk.” diye konuştu.
Tarım toprağının yüzde 17’si burada
Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, depremin ardından hızla ayağa kalkılabilmesi için mutlaka üretim yapılması gerektiğini belirterek “Türkiye’de tarım topraklarının yüzde 17’si, üretimin hayvancılıkta yüzde 18’i, bitkisel üretimde yüzde 17’si ve tarım ürünleri ihracatında yüzde 22’si bu 11 ilde.” dedi. Kirişci, bölgedeki sütün toplanması ve kesilmesi gereken hayvanların organizasyonunu Et ve Süt Kurumu (ESK) aracılığıyla sağladıklarını söyledi.