2035 yılına kadar kentsel dönüşüme girmemiş tek yapı bırakılmayacağına dikkati çeken Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, “3 milyon 200 bin konut yenilendi. 81 ilde 922 ilçede 250 bin konutun dönüşümü sürüyor. 6,6 milyon ev ve iş yeri denetimi tamamlandı. 24 milyon vatandaşımız depreme dayanıklı konutlarda oturuyor” şeklinde değerlendirme yapmıştı.Marmara Bölgesi başta olmak üzere Türkiye’de 2023’e kadar 6.5 milyon riskli yapının dönüştürülmesi hedeflenmişti.
Destekler devam ediyor
Gelecek 2 yılda bu bölgelerde yürütülen projelerin tamamlanması öngörülüyor. Bu güne kadar kentsel dönüşüm için 1.5 milyar lira para harcanırken, hak sahiplerine kira yardımı ve kredi faiz desteği gibi kolaylıklar sunuluyor.Son iki yılda hak sahiplerine 500 milyon liranın üstünde kira yardımı yapılırken, 6.5 milyon yapınm dönüşümü sağlandığında yıllık bazda 3 milyar liranın üzerinde enerji tasarrufu sağlanması bekleniyor.
Dönüşümde tarihi dönemeç
Dönüşüm konusu ülkemizde 1980’li yıllarda önem kazanan bir konu haline geld ve gittikçe artan öneminin kent
yasa ve politikalarına yansıdığını söylemek mümkün. Nitekim ülkemizde doğrudan kentsel dönüşüm adı ile çıkartılan ilk yasa, 2004 yılı 5104 sayılı Kuzey Ankara Girişi Kentsel Dönüşüm Projesi Kanunu.Kentsel dönüşüm proje uygulamalarında katılımcılık ilkesinin benimsenmesi, kentsel dönüşüm projelerinin başarılı sonuçlanması
açısından oldukça önemli.
Hangi alanlar dönüştürülüyor?
Ülkemizde uygulanan kentsel dönüşüm projeleri bir bütün olarak incelendiğinde, doğal afet yaşanan ve afet riski olan alanların dönüşümü, kent merkezlerinin dönüşümü, ekonomik canlılığını
yitiren iş/sanayi alanlarının dönüşümü, tarihi ve doğal değeri olan alanların korunması ve
gecekondu alanlarının sağlıklaştırılması gibi çeşitli uygulama örneklerinden bahsetmek mümkün. Ancak ülkemizde kentsel dönüşüm projelerinin uygulandığı alanların tamamına yakınının da gecekondu alanları olduğu bilinen gerçek.