Pandeminin yanı sıra Rusya-Ukrayna savaşıyla ekonomik kısırdöngü içerisine giren dünya finansal sistemi devamında gelen enerji kriziyle karşı karşıya kaldı. Özellikle enerji tedarik ve dağıtımında ortaya çıkan sorunlar ülkeleri alternatif arayışlara sevk etti.Hemen hemen bütün Avrupa’da enerji tedarikinde yaşanan olumsuz durum gıda fiyatlarının da artışıyla içerisinden çıkılmaz bir hal aldı.
Enflasyon Avrupa’da da dert
Almanya, İngiltere, Fransa ve İtalya ve İspanya dahil tüm Avrupa yükselen fiyatlarla karşı karşıya kalırken rekor enflasyon oranlarıyla kendilerini yeniden toparlayabilmenin yollarını aramaya başladılar. Sadece Avrupa değil konjonktürün etkisinde kalan ABD, Rusya, Çin ve Japonya da zincirleme ekonomik etkiyle bu sürecin birer mağduru oldu. Rusya’nın finansal yaptırıma maruz kalmasıyla birlikte bu ülkenin enerji kozunu kullanarak petrol sevkıyatınıyla tehditlere başvurması piyasaları derinden sarstı.
Diplomatik temaslar rahatlattı
Özellikle gıda fiyatlarının artışında tedarik sorunu etkili oldu. Dünyanın tahıl ambarı konumundaki Rusya ve Ukrayna’daki savaş hali tahıl fiyatlarını zirveye çıkardı. Buğday, mısır ve bitkisel yağda da tedarik sıkıntısı ortaya çıktı. Uluslarararası diplomatik mücadele ile sözkonusu iki ülkeyi masaya çekerek önemli bir başarıya imza atan Türkiye gıda konusunda tüm dünyaya nefes aldırmış olsa da enerji konusundaki çalkalanmalara henüz çözüm bulunabilmiş değil.
Enerji maliyeti fiyatları tetikledi
Enerjide dışa bağımlı durumda bulunan Türkiye’de enerji maliyetleri tüm sektörlere fiyat artışı şeklinde yansımaya devam ediyor. Dış açıkta önemli bir ağırlığı bulunan enerji giderlerinin giderilmesi için Türkiye başta olmak üzere tüm ülkeler alternatif enerji arayışına girdi.Ekmekten yakıta, domatesten tekstile, otomotivden demir çelik ürünlerine ve inşaat sektörüne kadar tüm alanlarda enerji maliyetinin yansımaları negatif bir etki gösterdi.