TEI TUSAŞ Motor Sanayii AŞ.’nin 2012’de Savunma Sanayii Başkanlığı ile imzaladığı sözleşme ile başlatılan Operatif İHA Motoru Geliştirilmesi Projesi kapsamında milli imkânlarla geliştirilen PD170 turbodizel havacılık motoru ANKA iha üzerinde ilk uçuşunu gerçekleştirdi.Türk İnsansız Hava Aracı “ANKA”nın montajı ve üretimi tamamlanarak, 16 Temmuz 2010’da hangardan çıktı.
Reis sınıfı denizaltılar harıl harıl
Reis sınıfı 6 denizaltı ile 2025’te yapımına başlanıp 2030’lu yılların başında hizmete alınması planlanan milli denizaltı önemli proje. Havadan bağımsız tahrik sistemi sayesinde haftalarca su altında gizli harekat yapabilme özelliğiyle Deniz Kuvvetlerinin mavi sulardaki en önemli unsurlarından biri olacak Reis sınıfı denizaltılar, birçok tipte torpido, füze atabilme ve mayın dökebilme özelliğine sahip.
Milli Piyade Tüfeği ile tam hedef
Modern Piyade Tüfeği projesi kapsamında Türkiye merkezli Kale Kalıp, Makina ve Kimya Endüstrisi ve Sarsılmaz tarafından üretilen milli piyade tüfeği önemli bir adım. MPT-76 ve MPT-55 olarak iki farklı versiyonu var.MPT-76 7.62 mm çapında ve MPT-55 ise 5.56 mm çapında şarjörle beslenen, kısa çarpmalı, gaz piston hareketli, döner başlık kilitlemeli mekanizması ile 6 yiv 6 set bulunan yarım ve tam otomatik olarak çalışan piyadenin yakın muharebe silahı.
Keskin nişancı tüfeği elde
Türkiye’nin ilk değişen kalibreli keskin nişancı tüfeği KN-12 Türk Silahlı Kuvvetleri envanterine girdi.Tüfeğin 7,62 ve 8,59 milimetre olmak üzere iki farklı mühimmat kullanabilme özelliği bulunuyor.Şarjör kapasitesi 8,59 milimetre için 5 ve 7,62 milimetre için 10 olan KN-12, 1500 metre menzile sahip.
Yerli ve milli imkanlarla üretilen 76/62 mm Milli Deniz Topu, kara testlerinin ardından liman ve deniz testlerini de başarıyla tamamladı.Bakanlığın tasarım ve performans sorumluluğunda, İstanbul Tersanesi Komutanlığı ile MKE tarafından geliştirilen Milli Deniz Topu’nun kara atışlarının ardından liman ve deniz testlerini de başarıyla tamamlamış oldu.