2018 yılından beri Malatya Turgut Özal Üniversitesi Rektörlüğü görevini sürdürmekte olan Prof. Dr. Aysun Bay Karabulut, Türkiye’nin ekonomik ve sosyal yönden Anadolu merkezli kalkınmasının önemine dikkati çekerken kendilerinin gerek şahsi gerekse kurumsal bazda bu sürece destek vermeye hazır olduklarını kaydetti.
Türkiye’nin verimini değerlendirmeliyiz
Uzun yıllar biyokimya alanında kendi çalışmaları bulunduğunu da hatırlatan Karabulut, “Cennet gibi bir ülkede yaşıyoruz. Anadolu’nun toprakları çok verimli ve bu topraklardan yeterince istifade edemiyoruz. Oysa bugün hastane koridorlarında acı çeken insanların hatırı sayılır bir kısmının sorunlarının beslenme kültürü ile yakından ilgisi var. Bizim, elimizde bulunan imkânları son noktasına kadar en verimli bir biçimde kullanabilmemiz önceliğimiz olmalı” dedi.
Tıptan tarıma kadar geniş bir açılım
“Üniversitemizin kuruluş sürecinden itibaren geleneksel ve tamamlayıcı tıp çalışmaları için çeşitli birimler ve laboratuvarlar kurduk” diyen Prof.Karabulut başta kayısı olmak üzere tarımsal faaliyetlerin önemini hatırlatarak,”Burada örneğin acı kayısı çekirdeğinin ekstresini de üretiyoruz ve patenti şahsıma ait.Bilimsel çalışmaların sonuçlarını kayısı üreticileri ile paylaştık ve sağlıklı üretimin gerçekleştirilebilmesi için neler yapılması gerektiğine dair kendilerini bilgilendirdik. Yalnızca kayısıya odaklanmadık. Bölgemizin bütün zenginliklerini önemli gördüğümüz için çok daha geniş perspektif üzerinden sürdürüyoruz çalışmalarımızı” yorumunu yaptı.
Türkiye’nin lokomotifi olan bir üniversite
Karabulut kurumsal faaliyetlere yönelik şu değerlendirmeyi yaptı: “Üniversitemizi bölgenin en iyisi ve bir sonraki aşamada Türkiye’nin lokomotifi olabilecek bir üniversite olarak görmek istiyoruz. Bugün yüksekokul ve meslek yüksekokullarımızın yanında Tıp Fakültemiz dâhil 6 fakülte ve 12 uygulama ve araştırma merkezimiz var. Öğretim elemanı sayısı 100’ün altındaydı, bugün 400’e dayandı. Öğrenci sayımız da 5000’e ulaşmak üzere ve üniversitemizin kurumsallaşma süreci hemen hemen tamamlandı”
Sosyal ve “sağlıklı” çalışmalar
Prof. Dr.Karabulut, “Battalgazi’deki merkez yerleşkemize ilave olarak Yeşilyurt’ta ikinci bir yerleşkemiz var ve buradaki fakülte inşaatlarımız da bütün hızıyla devam ediyor. Öte yandan birçok üniversitede yeni kurulan Tıp Fakülteleri başlangıç aşamasında eğitim öğretim faaliyetlerini yakın üniversitelerle ortak bir şekilde yürütürken biz hiç vakit kaybetmeden öğrencilerimizi aldık ve Sağlık Bakanlığı ile bir protokol yapıp Malatya Devlet Hastanesi’nde çalışmalarımıza başladık” dedi
İmkanları millete sunmak esas
Prof Karabulut: “Kale ilçesinde bir meslek yüksekokulumuz ve Kalegöl otelimiz var. Milletimizin bize sunduğu imkânları yine milletimizin hizmetine sunma noktasındaki hassasiyetimizin bir sonucu bu. Projemizin en önemli özelliği klasik huzurevi mantığından farklı olması Çalışmalarımız bütün hızıyla devam ediyor. İnşallah en yakın zamanda proje tamamlanacak ve faaliyete girecek” yorumunu yaptı