ROKETSAN Genel Müdürü Murat İkinci, ROKETSAN için 2024’ün çok başarılı bir yıl olduğunu belirterek, “Normalde 2025’in ortasında elde edeceğimiz hedefleri 2024 kapanışında elde ettiğimizi görüyoruz. Bu hedefleri daha üst noktalara çekmek için stratejik planımızı revize ediyoruz. ROKETSAN çok hızlı bir şekilde dünyanın en büyük 50 savunma şirketi arasına girecek.” dedi.İkinci, Anadolu Ajansı Teknoloji Masası’na konuk oldu.
2 bin kişilik AR-GE ekibi
ROKETSAN’da 5 binin üzerinde çalışan olduğunu belirten İkinci, çalışanlar içinde 2 bin kişinin AR-GE faaliyetlerinde görev aldığını söyledi.İkinci, ROKETSAN’ın AR-GE anlamında bütün ihtiyaçlarını kendi personeliyle gerçekleştiren bir kurum olduğunun altını çizerek, teknoloji konusunda bilgi seviyesi ve tecrübesiyle dünya ile yarışabilen bir insan kaynağına sahip olduklarını vurguladı.
İkinci, “Üretimimize katkıda bulunan bir tedarik zincirimiz var. Türkiye’de faaliyet gösteren 1500’ün üzerinde küçük orta ölçekli işletme ROKETSAN’la beraber iş ortaklığı mantığında çalışıyor.” yorumunu yaptı.
Ciddi yatırımlar yapıldı
İkinci, son 15-20 yılda ROKETSAN’ın çok ciddi yaptırımlarla karşı karşıya kaldığını belirterek, yaptırımları bu ekosistemi kullanarak aştıklarını söyledi.Ekosistem içindeki firmalarla beraber Türkiye’nin dışa bağımlı olduğu ürünlerin neredeyse tamamını yerlileştirdiklerini aktaran İkinci, “ROKETSAN’ın ürettiği ürünlerde yüzde 90’ın üzerinde bir yerlilik oranından bahsediyorsak bu aslında bize uygulanan ambargoların bir sonucu. Bu ayrıca, engellemeler karşısında pes etmeden beraber hareket edip bunların yerli ve milli daha başarılı olan alt sistemlerini geliştiren ekosistemimizin bir başarısı.” şeklinde konuştu.
Çelik Kubbe’nin vurucu gücüne katkı
Çelik Kubbe projesi hakkında konuşan İkinci, “Şu anda zaten bizim yerli ve milli olarak geliştirdiğimiz birçok hava savunma sistemi var. Çelik Kubbe’de ROKETSAN’ın görevi sistemin vurucu gücünü oluşturan hava savunma füzelerini, hava savunma sistemi füzelerini atan silah sistemlerini ve bunların üretilmesini sağlamak.” dedi.
“ROKETSAN açısından uzay anlamında
2025 hareketli geçecek”
İkinci, uzay alanında ROKETSAN’ın görevinin Türkiye’nin uzaya bağımsız erişimini sağlamak ve fırlatma aracı teknolojilerini geliştirmek olduğunu belirterek,”Fırlatma aracı anlamında şu ana kadar ROKETSAN birçok başarılı atış yaptı. Ülkemizi kendi teknolojimizle uzaya çıkaran ilk firma ROKETSAN. ROKETSAN, kendi uydumuzu kendi platformlarımızda uzaya taşıyıp onları yörüngeye oturtma hedefine sahip. Önümüzdeki hedef 100 kilogramlık bir yükü 450-550 bandındaki bir yörüngeye oturtabilmek.Oradaki hedeflerimiz de devam ediyor. İnşallah yakın zamanda da bununla ilgili gelişmeleri halkımızla paylaşacağız. ROKETSAN açısından uzay anlamında 2025 yılı hareketli geçecek.”dedi.