Ziraat Katılım Genel Müdürü Metin Özdemir, “Bankacılık Söyleşileri” kapsamında Anadolu Ajansına değerlendirmede bulundu. Özdemir, küresel ekonominin 2008’deki mortgage krizinden salgın sonrası döneme kadar uzanan süreçte çeşitli risk ve savaşlarla mücadele ettiğini söyledi.
Gelişmeler rakamlara yansıyacak
Küresel zorlukların 2025’te de devam etmesini öngördüklerini belirten Özdemir, ABD’nin seçilmiş başkanı Donald Trump’ın yönetiminde büyük değişiklikler beklemediklerini ancak alınan kararların küresel ekonomiyi etkilemesine rağmen zamanla dengeye oturacağını ifade etti.Metin Özdemir, son 1,5 yıldır uygulanan para ve mali politikaların etkisiyle finans sektörünün büyüme temposunun bir miktar düşmek durumunda kaldığını ve bu durumun rakamlara da yansıdığını dile getirdi.
Katılımda büyüme dikkat çekici
Bankacılık sektörünün önceki yıllarda ortalama yüzde 17-18 büyürken, katılım bankacılığının yüzde 25-30 bandında bir büyüme gösterdiğine işaret eden Özdemir, katılım bankalarının sektördeki payının yüzde 8,9’a kadar yükseldiğini ancak eylül sonu itibarıyla bu oranın yüzde 8,1’e gerilediğini söyledi.Özdemir, sektördeki sınırlamaların gelecek yıldan itibaren kademeli olarak kaldırılacağını ve katılım bankacılığı olarak tekrar bir atılım sürecine girmeye hazırlandıklarını belirterek, “Katılım bankacılığında stok maliyetleri büyük önem taşıyor. Biz fiyatlarımızı değiştiremiyoruz, baştan belirlediğimiz fiyat neyse müşterilerimizle sürecin sonuna kadar aynı fiyatla devam etmek zorundayız. Ancak konvansiyonel bankacılıkta bu oranlar değişken olabiliyor ve değişen finansal ortama uyum sağlayabiliyorlar.” dedi.
“Şubeleşme hedefimizin yüzde 70’ini tamamladık”
Şubeleşme anlamında son dönemi çok verimli geçirdiklerini anlatan Özdemir, bu yıl 17 şube açtıklarını ve toplamda 210 şubeye ulaştıklarını bildirdi. Metin Özdemir, 2030 hedefinin 300 şube olduğunu belirterek, “Şubeleşme hedefimizin yüzde 70’ini tamamladık. Hedefimize ulaşmak için açmamız gereken 90 şubemiz daha var. Bu da yılda ortalama 15 şube anlamına geliyor. Şu an 63 şehirde şubelerimiz bulunuyor ancak halen ulaşamadığımız 18 şehrimiz var. 2023’te başlattığımız sübvansiyonlu tarım kredileri, şubeleşme vizyonumuzu değiştirdi. Daha çok tarım ve hayvancılıkla uğraşan müşterilerimizin olduğu şehirlerde şube açmayı planlıyoruz.” diye konuştu.
Kurumsal şeffaflık anlayışı gelişecek
Belirlenen tarihten önce hedefe ulaşıldığına işaret eden Özdemir, “Hedefimizi yenileyerek 2025 yılında bankamızı ilk sıraya koyduk. Büyüme stratejilerimiz doğrultusunda alternatif yatırım imkanları oluşturma gayretindeyiz. 2030 planlarımız çerçevesinde gelecekte belki mütevazı bir halka arzı da konuşuyor olabiliriz. Söz konusu düşüncemiz daha geniş bir yatırımcı kitlesine ulaşmamızı ve kurumsal şeffaflık anlayışımızı pekiştirmemize de katkı sağlayacaktır. Marka vaadimizde ilan ettiğimiz gibi paylaştıkça daha fazlasını halkımıza sunmak istiyoruz.” dedi.