Türk Savunma ve Havacılık Sanayi İmalatçılar Derneği (SASAD) Yönetim Kurulu Başkanı Osman Okyay,
teknolojik gelişimin savaş kavramında büyük değişiklikleri de beraberinde getirdiğini belirtti.
Sadece fiziksel anlamda savaşan askerlerin sonucu belirlediği dönemlerin geride kaldığına değinen Okyay, “Savaş alanının ve askeri doktrinlerin köklü bir dönüşümüne tanıklık ediyoruz. Savaşlar aslında fiziksel alanda değil, dijital ve siber ortamlara da taşınmış durumda” dedi.
Veri analitiği önemli
“Hava, kara, deniz, uzay ve siber alanda topyekün bir mücadeleden, ona uygun bir asker ve harp teknolojileri kurgulamaktan bahsediyoruz. Özellikle yapay zekanın çok ciddi bir rol alacağını öngörüyoruz” diyen Okyay, ” Veri analitiğinin çok önemli olacağını düşünüyoruz geleceğin savaşlarında. Dolayısıyla anlık kararların bu büyük veri analitiği, oradan gelen bilgiler ve analizlerle alınacağını düşünüyoruz.” ifadelerini kullandı.
Farklı teknoloji zemini
Okyay, geleceğin muharebe ortamını çok farklı teknolojilerin belirleyeceğini vurgulayarak, “Türkiye de bu dönüşümde, teknolojilere çok büyük öncülük etmekte. İHA ve SİHA’larla kazanmış olduğumuz teknolojiler, sadece o ürün grupları ile sınırlı değil. Bu ürün gruplarının çok dışına taşan teknolojiler. Harp ve savaş bilgi ağı merkezi sistemlerle bütünleşiyor. Her bir otonom sistem aslında o ağ merkezinin bir elemanı durumuna geliyor. Dünyada harp şekilleri çok değişecek. Dünyada tümleşik sistemlere yaklaşım konusunda büyük bir rekabet var.” görüşünü aktardı.
“Avrupa savunmayı yeniden keşfediyor”
Savunma teknolojileri alanında Amerika’nın dünyanın geri kalan ülkelerinin toplamından daha fazla bütçe ayırdığını ve dolayısıyla hızlı teknolojik gelişmeler kaydettiğini ifade eden Osman Okyay,
“Şu anda Avrupa, çok ciddi kaynaklar ayırarak gelecek 10 sene boyunca yeniden savunma sanayisi alt yapısı kurgulamak durumunda olduğunu hissediyor.” dedi.
Türkiye güçlü uyum kapasitesine sahip
Klasik cephe savaşlarının yerini asimetrik, siber saldırılar, robotik ve otonom sistemlerle yürütülen operasyonların aldığına değinen Okyay, Türkiye’nin de bu noktada çok güçlü bir uyum kapasitesine sahip olduğuna işaret etti.Okyay, “Hızlı bir prototipleme yeteneğimiz var ve bu kabiliyet bize büyük bir avantaj sağlıyor. İHA ve SİHA konusundaki çalışmaların neticesini çok hızlı bir şekilde aldık. Diğer sektörlerde de farklı değil ama savunma sektöründe özellikle hız ve hızlı ürünleştirme çok büyük belirleyici bir faktör olacak” dedi.