İnönü Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Coğrafya Bölümü Başkanı Prof. Dr. Zeki Boyraz, deprem kuşakları ve fay hatlarındaki yapılaşmada yörenin coğrafi özelliklerine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.
Boyraz,Türkiye’nin tektonik bakımdan sıkıntılı bir ülke konumunda bulunduğunu ifade etti.
Malatya ve bölgesinin Doğu Anadolu Fay Hattı etki alanında bulunduğunu anımsatan Boyraz,Boyraz, Doğu Anadolu Fay Hattı’nın Türkiye’ye İskenderun körfezinden girerek Bingöl-Karlıovaya’ya kadar devam eden 550 kilometrelik kırık bir hat olduğunu aktararak, bölgede 1900 yılından bu yana 4’ün üzerinde en büyüğü 6,8 olmak üzere 299 deprem meydana geldiğini belirtti.
Fay hatlarına dikkat
Boyraz, yerleşim yerlerinin zemin özelliklerini iyi tespit etmek gerektiğini vurgulayarak, “Yerleşim yerleri kurulurken oranın coğrafi özelliklerine dikkat edilmelidir. Yer bilimcilerle zemin etütlerinin iyi yapılması önemli. Deprem kuşakları ve fay hatlarına, riskli alanların tespitine göre zeminlerin belirlenmesi sonra inşaatçıların zemin ve zemin etüdüne göre depreme dayanıklı binalar üretmesi gerekiyor. Bunlara dikkat edildiği sürece eminim ki 6,8 ve daha altında büyüklükteki depremler can kaybına neden olmayacaktır” dedi.