Özellikle son yıllarda ülkemizde sürdürülebilirlik konusunda gerek kamu kurum ve kuruluşlarında gerekse özel sektörde firma, şirket bazında önemli bir hassasiyet atılımın olduğunu görmekteyiz.
İlk olarak 1983 yılında BM’nin “Ortak Geleceğimiz” raporunda sürdürülebilirlik kavramına yer verilirken, “canlıların yaşamlarını bugün ve gelecekte tehlikeye sokmadan üretim yapmak şeklinde” tanımlanan bu anlayış temel olarak çevre koruma, ekonomik büyüme ve sosyal gelişim başlıklarında ele alınıyor.
Çevre anlayışını merkeze alıyor
Sürdürülebilir çevre anlayışı mevcut kaynakların sınırsız olmadığı ilkesini merkeze koyuyor. Buna göre üretim için harcanan kaynaklar, ihtiyaçlar doğrultusunda azami şekilde kullanılıyor ve böylece sürdürülebilirlik hedefleniyor. Ekonomik açıdan sürdürülebilirlik kaynakların adil bir şekilde paylaşılması ve gerektiği kadar tüketilmesi anlamına geliyor. Aşırı tüketim sonucu değerli madenler ve çeşitli gıda kaynakları bitme sınırına yaklaşıyor.
Gelecek tehlikeye atılamaz
Sürdürülebilirlik temelleri üzerinde inşa edilmeyen ekonomiler mevcut kaynakları sınırsızmış gibi kullanıyor. Madenler ve ağaç, hayvan gibi canlı unsurları içeren kaynakların aşırı tüketimi, canlıların bugününü ve geleceğini tehlikeye atıyor.Yalnızca gerektiği kadar satın alıp ve tüketmek.
Tüketirken diğer canlıların ihtiyaçlarını da hesaba katmak. Enerjiyi verimli kullanıp yenilenebilir enerji kaynaklarını tercih etmek. Geri dönüşüme katılabilen ürünleri kullanmak. Eylemlerinin sonuçlarını hesaba katarak planlamalar yapmak ve atık üretimini sıfırlarken farklı bir fayda üretmek için kullanmak da ana unsurlar arasında.
Herkes için daha iyi bir yaşam alanı
Sürdürülebilirlik ilkeleri, özellikle gelecek nesiller için huzur dolu bir yaşamın yanı sıra devamı gelecek bir kültür oluşturmayı da amaçlıyor. Sürdürülebilirlik ilkeleri temel olarak üretirken ve tüketirken tüm canlıların haklarına saygı göstermeye dayanıyor. Herkes için daha iyi bir yaşam alanı oluşturmayı amaçlayan sürdürülebilirlik konusunda yatırım ve atılım yapan firmaların sektörde başat konumda bulunması ise bunun ne derece önemli olduğunun kanıtı.