Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Fatih Karahan, ABD’de gerçekleştirilen Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu kapsamında ABD Merkez Bankası (Fed) Başkanı Jerome Powell ile bir araya geldi. Karahan ve Powell’ın görüşmesi, sempozyumun yapıldığı ABD’nin Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında gerçekleşti.
Hangi konular ele alındı?
Her yıl dünyanın en önemli merkez bankacıları ve finansal piyasa katılımcılarını Wyoming eyaletinin Jackson Hole kasabasında bir araya getiren sempozyumda, bu yıl “Para politikasının etkinliğinin ve iletiminin yeniden değerlendirilmesi” teması ele alındı.Kansas City Fed’in ev sahipliğinde 1978’den bu yana düzenlenen sempozyumun bu seneki teması kapsamında, küresel ekonomiyi etkileyen birçok önemli gelişme tartışıldı.Kovid-19 salgınının yol açtığı ani bozulmanın hafiflemesi, ticari ağların değişmesi ve küresel finansal akış tepkileri ile ekonomilerin nasıl yapılandırıldığına dair uzun süreli etkiler de sempozyumda ele alındı.
Enflasyon raporuna “tarihi” revizyon
Öte yandan Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), yılın 4. Enflasyon Raporu’nun yayım tarihini 8 Kasım 2024 olarak güncelledi.TCMB duyurusunda, Merkez Bankası Başkanı Dr. Fatih Karahan’ın yurt dışı toplantı programı nedeniyle 2024 para politikası metninde 31 Ekim 2024’te yayımlanacağı duyurulan Enflasyon Raporu 2024-IV’ün yayım tarihinin 8 Kasım 2024 olarak güncellendiği bildirildi.
Merkez’in rezerv durumu
TCMB’nin toplam rezervleri, 23 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 502 milyon dolar düşüşle 150 milyar 413 milyon dolara indi. Brüt döviz rezervleri, 16 Ağustos’ta 94 milyar 146 milyon dolar seviyesinde bulunuyordu.Bu dönemde altın rezervleri ise 929 milyon dolar artışla 58 milyar 769 milyon dolardan, 59 milyar 698 milyon dolara çıktı. Böylece Merkez Bankasının toplam rezervleri, 23 Ağustos haftasında bir önceki haftaya göre 2 milyar 502 milyon dolar azalarak 152 milyar 915 milyon dolardan, 150 milyar 413 milyon dolara düştü.
Para politikası özetinde mevsimsellik etkisi
TCMB Para Politikası Kurulu (PPK) Toplantı Özeti’nde, “Öncü göstergeler ağustos ayında aylık enflasyonun, gıda fiyatlarındaki düşük seyrin öncülüğünde bir önceki aya kıyasla yavaşlayacağına işaret etmektedir.” ifadelerine yer verildi.Özette, tüketici fiyatlarının temmuz ayında yüzde 3,23 oranında yükseldiği, yıllık enflasyonun yüksek bazın da etkisiyle 9,82 puan düşüşle yüzde 61,78 olarak gerçekleştiği belirtildi.Özette, mevsimsel etkilerden arındırıldığında, aylık tüketici enflasyonunun önceki aya kıyasla yükseldiği, bu gelişmede, maktu vergi güncellemeleri ile yönetilen ve yönlendirilen kalemlerdeki fiyat artışlarının yanı sıra mevsimsel eğilimlerin aksine artış sergileyen taze meyve ve sebze fiyatlarının etkisinin belirgin olduğu aktarıldı.