AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ömer İleri, Türkiye’de siber güvenlik çalışmalarını daha etkin ve merkezi bir hale getirecek yeni bir yapı için yasa çalışmaları olduğunu bildirdi.AK Parti Bilgi ve İletişim Teknolojilerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı, Ankara Milletvekili İleri,teknoloji alanındaki yasal altyapı çalışmalarına ilişkin açıklamalarda bulundu.
Milli teknoloji hamlesi
AK Parti olarak Türkiye’yi dünyanın önde gelen ülkelerinden biri haline getirmek için çalıştıklarını anlatan İleri, “Bir taraftan Milli Teknoloji Hamlesi ile Türkiye’nin dijital dönüşümünü farklı bir noktaya taşımaya çalışıyoruz ama diğer taraftan da ülkemizin kendine ait bir teknoloji ekosistemi, yüksek teknoloji ürün kültürü geliştirmesi noktasında yön verici çalışmalarda bulunmasını istiyoruz.” diye konuştu.
“Gelecek onu tasarlayana aittir”
Teknolojiye bakış açılarını “gelecek onu tasarlayana aittir” sözüyle özetlediklerini belirten İleri, “Teknoloji, sadece nasıl kullanıldığıyla değil aynı zamanda nasıl tasarlandığıyla da ilgili olarak toplumu etkiliyor.” değerlendirmesini yaptı.Yeni teknolojilerin doğru yapılandırılması ve doğru iş modellerinin oluşturulmasının önemine vurgu yapan İleri, yapay zekanın da yeni gelişen alanlardan biri olduğunu ve devletin üst yönetiminin bu alanlarda ciddi söylemler dile getirdiğini söyledi.
Küresel yazılım sorunu
Geçen hafta küresel düzeyde yaşanan mavi ekran yazılım sorununu da değerlendiren İleri, “Milli ve yerli ürünün ne kadar önemli olduğunu tekrar gördük. Ama onun ötesinde ürün bağımlılığının ne kadar tehlikeli olabileceğini gördük. Siber güvenlik alanının ne kadar kritik olduğunu hep beraber tekrar görmüş olduk. Bizim dijital dönüşüm yol haritamız; bu üç sac ayağını da kapsayan ve önemli çalışmalar ortaya koyan bir yol haritası.” diye konuştu.
Türkiye, uluslararası endekste
iyi bir pozisyonda
AK Parti’nin stratejik yol haritalarında “siber güvenlik” vurgusunun olduğunu anlatan İleri, “Türkiye’de siber güvenlikte halihazırda birçok kamu aktörü etkin. Şu son yaşadığımız süreçte de BTK’nın Ulusal Siber Olaylara Müdahale Merkezi son derece etkindi. Dijital Dönüşüm Ofisi, Savunma Sanayi Başkanlığı, İçişleri Bakanlığı, Milli İstihbarat Teşkilatı ve TÜBİTAK’ın önemli çalışmaları var. Bu çalışmalar hız kesmeden devam edecek.” diye konuştu.