Taşıt Araçları Tedarik Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Albert Saydam, küresel ölçekte yaşanan çip krizinin bu yıl da devam edeceğini, 2023’ün ikinci çeyreği veya ikinci yarısında toparlanmanın olacağını hatırlattı.Otomotiv sanayisi için tedarik zincirlerinin sağlıklı ilerlemesinin önemli olduğunu vurgulayan Saydam, sektörde bütün kararların verilere dayalı alındığını dile getirdi.
“Bu yılı “dur-kalk”larla atlatırız
Saydam, bir aracın yurt dışına satılması veya ülkeye ihracat anlamında 1 dolar daha fazla kazandırmalarının önemli olduğunu ancak konu insan hayatı olunca, hele bu kayıplar savaşlarda yaşanırsa bu durumun tüm verilerin önüne geçtiğinin altını çizdi.Otomotiv sektöründe bu yılki beklentilerin 2021’den kesinlikle daha olumlu olduğuna vurgu yapan Saydam, “Otomotiv tedarik zincirinde tahmin ediyorum ki yeni çip üretim tesislerinin devreye girmesiyle muhtemelen 2022’yi de böyle krizlerle veya dur kalklar ile atlatabiliriz. 2023’ün ikinci çeyreğinde veya ikinci yarısında bir toparlanma olacağını öngörmekteyiz.” dedi.
Yatırımların boyutu
Çip krizinin aşılmasına yönelik girişimlere işaret eden Saydam, “Şu anda yapılan yatırımlar genellikle son 7, 8 ve 9’uncu evrelere yönelik, yani işin konfeksiyonu konusunda yapılan yatırımlar var. Çünkü onların devreye alınması ve geri dönüşleri daha kısa. Esas kısıt olan çipin kendisinin üretilmesinde şu anda yapılan yatırımlarla ancak ihtiyaç karşılanacak gibi” yorumunu yaptı
Elektrikli araçlarda daha fazla ihtiyaç
Albert Saydam, elektrikli araçların, çip krizinde sorunu üç misline çıkardığını belirtti.
İçten yanmalı motor kullanılan araçta ortalama 1000 çip kullanılıyorsa elektriklilerde bu sayının 3 bine çıktığını söyleyen Saydam, “Hatta 1-2 ay önce dünyaca bilinen bir elektrikli araç üreticisi, çip yokluğundan dolayı şarj ünitesi olmadan araçlarını piyasaya sürdü. Servise girdiğinde ve çipler temin edildiğinde o çipler takılmak üzere.” ifadelerini kullandı.