Türkiye’ye gelen uluslararası doğrudan yatırımlar (UDY) sadece cari açığın finansmanına destek olmakla kalmadı, aynı zamanda, uluslararası sermaye ile kurulan şirketlerin Türkiye’de yürüttüğü faaliyetler sayesinde reel ekonominin gelişimine de önemli katkılar sunuyor.Türkiye, son 20 yılda gerçekleştirdiği reformlar, sahip olduğu ekonomik ve siyasi istikrar, genç ve dinamik nüfus yapısı, jeostratejik konumu gibi pek çok unsur sayesinde bu alanda büyük bir ivme yakaladı.
Uluslararası şirketlerin ilgisi yoğun
1973-2002 döneminde 15 milyar dolar yatırım alan Türkiye, 2002-2023 dönemde 262 milyar dolar yatırım çekti. Son 20 yılda, Türkiye’nin UDY’den aldığı pay yüzde 0,2’den yüzde 0,9’a yükseldi.Bu dönemde, Türkiye’de faaliyet gösteren uluslararası sermayeli şirket sayısı 5 bin 600’den 82 bin 700’e yükselirken, ülkeye çekilen UDY’nin cari dengeye ortalama katkısı yüzde 40 oldu.
Otomotiv yatırımı çekiyor
Türkiye jeostratejik konumu ve demografik yapısıyla da otomotiv sektöründe göz dolduran ülkeler arasında yer alıyor. Çin ve Güney Kore merkezli otomotiv markaları Türkiye’de yatırımlarını artırmaya devam etmekteler.
Çinli elektrikli otomobil üreticisi BYD, Türkiye’ye 1 milyar dolarlık yatırım yapma kararı aldı.
Turizmde önde konumlandı
Turizm sektöründe de Türkiye’nin eli güçlü konumda.Türkiye’nin salgından en hızlı çıkmayı başaran ülke olarak tanımlanıyor. 2023’te rekor bir ziyaretçi elde ederek 56 milyon 694 bin sayısına çıkıldı. Bu seneki hedef ise 60 milyon ziyaretçi. Yani yıl sonu beklentisi artışı yüzde 5,8. İlk altı aylık artışa bakıldığında yüzde 13,9. Yıl sonu hedefleriyle uyumlu bir şekilde büyüme hızı söz konusu.
Uluslararası kredi derecelendirme kuruluşları da Ekonomik gidişata olumlu yaklaşıyor. Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s Türkiye’nin kredi notunu iki kademe artırırken artırılan kredi notunun yatırım, istihdam, üretim ve ihracat için daha nitelikli finansmana erişimi kolaylaştıracağı ön görülüyor.